Artikel for us to share!

KURANG TIDUR PUNCA SERING LAPAR

Ingin menjaga tubuh agar tetap ideal? Pastikan waktu tidur kita cukup dalam satu hari.

Kurangnya waktu tidur bukan sahaja membuatkan kita :-
*kurang bertenaga tapi juga..
*punca peningkatan berat badan atau obesiti.

MENGAPA?

Saat kita terasa lapar.. penyelesaiannya..?? MAKAN!!

Pernahkah terpikirkan sebelumnya, kalau rasa lapar adalah disebabkan kurangnya waktu tidur?

Beberapa penelitian di Amerika menemukan fakta kaitan tidur dengan pertambahan berat badan dari waktu ke waktu.

Jumlah tidur yang kurang bisa menjadi salah satu penyebab utama obesiti.

Expirement oleh Dr.Laurent Brondel dari European Center for Taste Sciences di Dijon, Perancis

Tujuan : Mengkaji cara tidur, makan, dan pengeluaran energi
Peserta : 12 pemuda yang sihat
Duration : 48jam
Semua kegiatan mereka dicatat dalam jurnal setiap harinya.

Hari pertama:-

Peserta tidur tepat tengah malam dan bangun pukul 8 pagi.

Hari kedua :-


Peserta tidur 2pagi dan bangun pukul 6 pagi.
Mereka dibenarkan makan apa sahaja yang mereka suka.

Keputusannya :-

Didapati sebanyak 22% kalori meningkat di hari kedua !!

Mereka lebih banyak makan makanan berlemak ketika sarapan dan makan malam dibandingkan dengan makan di waktu siang.

Peningkatan kalori ini rata-rata mencapai 560 kalori!!

Kalau hal ini terus berlanjut selama berhari-hari, kita pasti akan mengalami obesiti.


Istirahat yang cukup tak hanya bisa mengistirahatkan otak kita yang telah bekerja seharian tapi juga bisa membuat tubuh kita lebih cergas.

8 kesan buruk jika kurang masa tidur :-

1. Meningkatkan desire untuk makan makanan berlemak (fatty Foods).
2. Melemahkan the body’s antibody
3. Penyebab diabetes disebabkan oleh inapproriate process of sugar metabolism.
4. Increasing stress
5. Triggering restless - poor sleep quality
6. Looks older -ouch !! NO!
7. Pelbagai penyakit timbul ie - back problems or arthritisram
8. Higher Cancer Risk

So...,
Jika kita tak mau berat badan bertambah setiap harinya dan nak pastikn tubuh yang sihat.. :-
Mari tidur 8 jam sehari.
Consume makanan yang lebih sihat
Olahraga/exercise dengan teratur

PASTI hidup kita LEBIH berkualiti.
Selamat mencuba...!!

myjuliaes.com
-sis julia es-



Tip lagi.
Sering rasa lapar? Payah nak mendapatkn tubuh yang ideal? 

Ambil lah SJ plus.. nk lagi cepat cuci usus supaya boleh menyerap SJ plus 75% lebih bagus dengan IC atau EZ !
Dan jagalah makan tu.. Jgn makan selepas 7pm.. lepas 8pm tu makan buah2an shj.
Payah/tak tau apa yg patut dan tak patut di makan??

Dapatkan Rxlite. Ambil SJ plus.. 30min slps tu.. Koyakkan sachet Rxlite.. bancuh dan minum! Settled.

Tapi bagaimana kalau nafsu makan tu tetap aktif. (Ada kes yg mcm ni)

Jangan risau.
Sekarang dah ada Appetite Control. 


Dapatkan Hemopathy 100% herbs tanpa bahan kimia



'APPETITE CONTROL' - AC
RM40.00
Jw memberRM35.00
Buy 2nd bottle at RM29.00

Promo for bulk purchase @ Reseller
buy 3-5bottle 25% discount
buy 6-8bottle 30% discount
buy 9-11bottle 35% discount
buy 12-14bottle 40% discount
buy 15bottle up RM20 each (50%) discount

Dapat mengurangkan selera makan kita.
Jadi tidaklah kita teringin makan itu dan ini.

Click here to read more about AC



Website counter

0 comments: